Dojenčki prve tri mesece navadno še nimajo ustaljenega ritma spanja. Večinoma časa spijo in jedo. V času budnosti pa se lahko z njim crkljate in igrate na različne načine preko katerih bo začel uporabljati svoja čutila. Skozi igro odkrivajo in razumejo svet. Nekaj predlogov za igro z dojenčkom, ki so primerne za tako majhne vam podajamo tukaj. Nekatere ali mogoče vse že poznate ali pa dobite kakšen navdih za novo igro.

Bližini in kontakt z očmi – vzemite si čas in držite svoj obraz blizu dojenčka (novorojenček vidi stvari oddaljene nekje od 20 do 30 cm), da dobite stik z očmi. Vzpostavitev očesnega stika je prvi korak aktivne interakcije med novorojenčkom in materjo. Tako ga lahko pestujete, stiskate, mu govorite, pojete, …

Razgibavanje – to lahko počnete med previjanjem, medtem ko je dojenček v vašem naročju, na tleh na blazini. Nežno raztegnite noge, lahko jih izmenično premikate gor/dol, »vozite« kolo. Prav tako lahko roke nežno razpremo in jih objamemo in zraven še govorimo »moj moj«. Lahko jih nežno damo gor (»Koliko je Luka velik?«) in ga rahlo požgečkamo.

Igranje s prstki – sama sem jih božala oz. masirala po prstkih (na rokah in nogah) in jim pela pesmico

(Ta mali prstek gre v kino,

ta mali prstek se ima fino,

ta mali prstek ima zelo zelo rad mamico,

ta mali prstek ima zelo rad naktarino (ali katerokoli poljubno stvar/osebo/hrano ipd.),

ta mali prstek (najmanjši) gre pa spat

in zapremo prstke v dlan 🙂

To pesmico ima moj starejši otrok še vedno najraje in po napornem dnevu mi vsake toliko še pusti, da mu zmasiram prstke in dlani J.

Objemi in poljubčki – kot sem že pisala, objemov in lubčkov ni nikoli preveč, zato jih razvajajte s tem dokler so še majhni in jih še lahko (prehitro odrastejo).

Petje pesmic – pesmice in glasba dojenčke pomirja. Lahko jim date za poslušati kakšno prijetno glasbo ali uspavanko, lahko pa sami zapojete med previjanjem, crkljanjem, vožnjo z avtom ipd.

Imitacija, govorjenje, mimika – lahko posnemate živali, jim govorite raznovrstne stvari, se pačite in jim kažete različne oblike obrazne mimike.

Nošenje – veliko crkljanja in nošenja potrebujejo dojenčki. In ne, ne razvadite jih z nošenjem. Plešite z njimi v naročju, se rahlo pozibavajte, pojte, razkažite jim okolico ipd.

Igra z ogledalom – ogledalo (igralo) je čudovita igrača tudi za najmlajše. Všeč jim bo odsev njihovega obraza.

Branje – Če želite, da bi bili vaši otroci pametni, jim berite pravljice. Če želite, da bi bili še pametnejši, jim berite še več pravljic. (A. Einstein)

Spodbujajo otrokov jezikovni razvoj in krepijo miselne sposobnosti.

Čutni dražljaji – dojenčku lahko date za tipati različne vrste materiala (šal, blazine, različne vrste oblačil,…) in spodbudite senzoriko tudi pri najmlajših.

Črno-bela slika – Prva dva meseca otrokovo pozornost najbolj pritegneta kontrastna bela in črna barva. V tem obdobju se uči razlikovati barve. Natisnite ali izdelajte lastne kontrastne slike in jih obesite, kjer jih lahko vaš otrok zlahka vidi.

This entry was posted in Dojenček, Igra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.