objem, crkljanje, moj svet gibanja, razvoj, ljubezen

Prejšnjič sem pisala kaj lahko počnemo z novorojenčkom do starosti 3. mesecev.

Danes nadaljujemo z igrami do 6. meseca starosti. Dojenček postaja vse bolj dejaven, prepoznava ljudi in okolico in jasno izraža, kaj mu je všeč oziroma mu ni. Najljubša igrača mu postanejo noge in roke. V tem obdobju jih začenja odkrivati, razpira pesti, prijema predmete v svoji neposredni bližini.

Zelo radi proizvajajo različne zvoke, radi udarjajo z roko ali igračami po površini in proizvajajo hrup.

Še vedno lahko izvajate vse igre opisane v prejšnjem zapisu. Dodajam pa nekaj novih.

Skrivalnice – pokažite dojenčku igračo in jo nato skrijte pod odejo ali tetra pleničko ali v škatlo. Igra pojavljanja in izginjanja igrače bo dojenčka zelo zabavala. Skupaj iščita igračko in sprašujte: »Kje je igračka?«, nato pa ko jo najdete spet glasno poveste: »Tukaj je.«

Branje – berite skupaj razne slikanice in ga sprašujete zraven – kdo ali kaj je to, kako se oglaša določena žival ipd.

Posnemanje – posnemajte čebljanje svojega dojenčka. S tem boste pokazali, da ga poslušate in v tem uživate.

Ples, nošenje – vse to smo omenili že v prejšnjem zapisu, a še vedno velja. Pojte, plešite, zibajte se, lahko plešete na različno glasbo.

Zelo všečni sta Na planincah ali Bela bela lilija:

Bela, bela lilija, v krogu pleše deklica, (prirejena po moje – v krogu pleše fantek/srček moj)
deklica (fantek/srček) se okrog vrti,
pa si enga (eno) izvoli.
Rdeči, rdeči tulipan,
v krogu pleše deček sam,
deček se okrog vrti,
pa si eno izvoli.

Igra na tleh – položite dojenčka na trebuh, sami lezite nasproti njega. Lahko klepetata, lahko se igrate z različnimi igračkami. Postavite mu igračko na dolžino njegovih rokic in mu jih nato prestavljate malo levo oziroma desno, tako da jo bo za las dosegel. Seveda mu dajte priložnost, da prime igračko in ga pohvalite.

Dajte mu dovolj priložnosti za igro na tleh. Naj čim manj časa preživijo v avtomobilskem sedežu – lupinici ali gugalniku. Dovolite svojemu dojenčku raziskovati prostor in svet okoli sebe na varnih tleh na primerni podlogi.

Zibanje – mu pomaga pri učenju ravnotežja. Dojenčka lahko zibate na različne načine – položite si ga na svoja stegna na njegov trebušček in ga zibate naprej in nazaj (otroka med zibanjem držite 😉 ), lahko si ga date na pokrčene noge na stegna na njegov hrbet, da gleda vas in ga nežno pozibavajte.

Crkljanje, nošenje – še vedno velja, da jih z nošenjem in crklanjem ne razvadite. Dajte mu svojo pozornost. Vem, da je včasih težko, posebej če ne spijo celo noč ali jih matrajo krčki, luna ali zobki. Verjemite mi, mine. In ne pozabite si včasih vzeti tudi čas zase, pa čeprav samo 10 minut za kavo, tuširanje ali sedenje na stopnicah :).

objem, crkljanje, moj svet gibanja, razvoj, ljubezen

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.