kuhanje, igra, dojenček

Vaš dojenček se vedno bolj razvija in postaja vedno bolj živahen in radoveden. Nekateri se v tem obdobju že bočno usedejo, nekateri se začnejo premikati po prostoru, nekateri pa so čisto zadovoljni na trebuščku.

Dojenček začenja razmeti tudi, da če predmeta ne vidi, da ni nujno izginil, ampak se verjetno skriva kje pod deko, za vogalom ipd. Tako jim igra skrivalnic postaja še bolj priljubljena.

Žoganje – dojenčki so očarani nad žogami, velikimi in malimi. Lahko se »podajata« žogo, lahko jo »lovita«, kdo bo hitreje pri žogi. Lahko z manjšo žogico tudi pomasirate stopala ali dlani vašemu dojenčku. Tako mu dajete še druge informacije dotika. Lahko zložite žogice različnih oblik in materialov v škatlo in jih zlagata ven in nazaj noter.

Kuhanje – po navadi kadar sem kuhala, sem zložila na tla nekaj loncev in kuhalnic in sta moja otroka »kuhala« zraven. Na začetku je bilo zanimivo ropotanje po loncih in ustvarjati različne zvoke po pokrovih in loncih, kasneje (že malo starejša) pa sta kuhala razne svoje napoje ;).

kuhanje, igra, dojenček

Branje – branje, branje. Svojemu starejšemu sinu (7 let) še vedno berem pravljice, čeprav zna brati že sam. To je najin čas zvečer pred spanjem, še vedno bogati njegov besedni zaklad in domišljijo.

Pesmice – pri pesmicah bo vedno več zanimanja, da vas oponaša pri bibarijah in igrah s prsti. Ena takšna pesmica:

Miška in krt (Mira Voglar)

Gremo na vrt, gledat kaj delata miška in krt.
Miška po vrtu drobenclja, (s prsti se sprehodimo po dlani)
krtek pa zemljo ravna. (pobožamo se po dlani)
Miška nabira rožice za krta, (primemo vsak prst posebej, kot da nabiramo rožice)
krtek pa luknjico vrta.
Vrta, vrta, luknjo za miško, (vrtamo v eno dlan)
vrta, vrta luknjo za krta. (vrtamo v drugo dlan)
V prvi luknji miška spi, (zapremo prstke v dlan)
v drugi miški krtek spi: (zapremo druge prstke v dlan)
Ninaj, ninaj, ninaj, ni! (se zazibamo, objememo, pocrkljamo)

Mehurčki – obstaja nekaj čarobnega pri mehurčkih. Otroci so očarani nad mehurčki. Mehurčke lahko naredite doma, potrebujete le nekaj vode in milnice, lahko seveda kupite tudi že pripravljeno. Lahko naredite mehurčki zvečer, ko ga kopate v banjici. Tako ali drugače bodo očarani nad njimi.

Igranje na travi – ob primerni temperature, med sprehodom, na dvroišču, lahko na travo razgrnete deko in odkrivata življenje na travi. Otrokom so zelo zanimive mravljice.

Katero igračo spustim – poiščite tri različne igrače, premete in jih postopoma ponudite svojemu dojenčku. Najprej dajte eno igračo, nato še drugo. Sedaj sta obe rokici polni. Poskusite dati še tretjo igračo. Dojenček bo moral sprejeti odločitev, katero, če sploh, igračo bo spustil in vzel tretjo.

Ne delajta nič – včasih je malo tišine in miru dobro. Vležite se drug poleg drugega, dajet ga na svoj trebuh, namestita se v vajin najljubši položaj in ne delajta nič. Vsak trenutek ne sme biti poln zvoka in gibanja. Naj bo kakšen tak miren in nežen trenutek vsake toliko tudi v vajini rutini.

This entry was posted in Dojenček, Igra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.