Razvojno se vaš dojenček spremeni v skoraj malčka. Predvsem ga vedno bolj zanimajo igre v gibanju – plezanje, vlečenje, poskusi vstajanja, hoje ipd. Vedno bolj se razvija tudi fina motorika.

Prelivanje vode – dojenčku lahko date v kozarček (lahko plastičen) malo vode (lahko tudi mivko, kamenčke, nekuhane makarone). Skušajta jo skupaj pretakati v drug kozarec. Seveda bodite ob tem ves čas ob njem (posebej, če uporabljate druge materiale kot vodo).

Pajkova mreža – škatlo z igračami iz prejšnjega zapisa lahko nadgradite tako, da naredite luknjice na robu škatle in jo prepletete z elastiko, trakom. Sedaj mora dojenček najprej spraviti roko mimo elastike in dobiti igračo ven, prav tako mimo elastike. Lahko uporabite tudi košaro za perilo, če ima luknje in jih prepletete po diagonali.

igra, dojenček, razvoj

(slika: Pinterest)

Ropotajoče plastenke – plastenke napolnite s kamenčki, surovimi testeninami. Bolj bodo ropotale, bolj bodo zanimive. Lahko pa jih napolnite z vodo, barvami, milom ipd.

Mehurčki – tokrat lahko date svojemu dojenčku, da poskusi pihati mehurčke.

Nošenje, crkljanje, plesanje – še vedno potrebujejo crkljanje in nošenje. Ne, tudi večjih ne razvadite z nošenjem.

Petje, branje – skušajte jim brati čim dlje. Dojenčki ne samo poslušajo vaše besede, temveč reagirajo vsa njihova čutila. Branje vzpodbuja govorne sposobnosti in jezikovni razvoj. In je tudi vajin čas, crkljanje. 

Potovanje igračke – ko vaš dojenček že dobro hodi ob opori, se lahko igrata popotovanje katerikoli igrače in jo premikate na en oziroma drugi konec kavča/mizice, tako da skuša dojenček priti iz enega konca na drugi konec.

Oviratlon 🙂 – za dojenčka ustvarite čim več ovir – škatle, vzglavniki, odeje ipd. – da jih preplezajo, gredo pod stolom. Tudi vi sami ste najboljša ovira, ko skuša preplezati čez vaše noge.

Roka čez roko – vedno zanimiva igra je prekrivanje rok. Položite svojo roko čez dojenčkovo, nato spet dojenčkova roka na vaši in vaša na dojenčkovi in gradita »stolp«.

Drsenje na odeji – položite dojenčka na večjo odejo, primite konce odeje in ga vlečite po tleh. Seveda bodite pri tem pazljivi. Varnost je na prvem mestu.

Imam nosek/ušes – pretvarjajte se, da vzamete dojenčkov ušes, nosek, roko ipd. in ga skrijete/pojeste. Ponavadi jim je ta igra zelo všeč.

Slikanje z jedilnimi barvami – razgrnite po tleh veliko balo papirja (na voljo v večini papirnic), nekaj barv in ustvarjajta ali s prsti, dlanmi, čopičem.

This entry was posted in Dojenček, Igra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.