Prihajajo hladnejši dnevi in s tem nižje temperature. Čas je, da si oblečemo jopico, bundo, nogavice, kape in še kaj.

Moj največji strah, ko sem dobila prvega otroka, je bil, kako ga bom oblekla. Mojemu partnerju je že pri 20 °C vroče, meni pa je pri 30 ravno prav 🙂 .

Kako torej obleči dojenčka?

Najprej nekaj teorije:

Človeško telo je toplokrven organizem, kar pomeni, da je sposoben vzdrževati telesno temperaturo. Medtem ko se lahko odrasel človek prilagodi na klimatske razmere v okolju (se obleče, ko ga zebe oziroma se sleče, ko mu je vroče), novorojenček sam ni sposoben takšne prilagoditve in je odvisen od staršev oz. skrbnikov.

Termoregulacija je mehanizem, ki se nahaja v hipotalamusu v centralnem živčnem sistemu. Hipotalamus prejema informacije o temperaturi kože iz perifernih receptorjev ter informacije o temperaturi notranjosti iz centralnih receptorjev. Preko somatskega in avtonomnega živčevja ter preko možganske skorje sprošča mehanizme za produkcijo in oddajanje toplote.

 » Da lahko telo vzdržuje stalno telesno temperaturo, je potreben neprekinjen dotok informacij s termo receptorjev – elementov, ki v telesu zaznavajo temperaturo. Najdemo jih predvsem v možganih in koži, delimo pa jih na centralne in periferne. Centralni receptorji so živčne celice v posebnem predelu možganov, ki je namenjen vzdrževanju notranjega okolja telesa (hipotalamus). Večina centralnih receptorjev zaznava povišanje, slaba tretjina pa znižanje temperature sredice telesa. Glavna naloga centralnih receptorjev je torej preprečevanje pregrevanja telesa. Periferne receptorje najdemo predvsem v koži. Ti prosti živčni končiči so v primerjavi s centralnimi večinoma občutljivi na padec temperature. Njihova naloga je preprečevanje podhladitve telesa. «

Kaj pa novorojenček?

Novorojenčkova sposobnost vzdrževanja telesne temperature je mnogo manjša kot pri odraslem, kar je še posebno izrazito pri nedonošenčkih – zaradi tanke kože in revnega podkožnega maščevja je toplotna izolacija površine telesa zelo pomanjkljiva. Zato potrebuje novorojenček termo-nevtralno okolje (razpon temperature in vlage okolice), kjer potroši za normalno telesno temperaturo najmanj kisika (rektalno 37 °C, na koži trebuha 36-36,5 °C). Za donošenega golega novorojenčka je območje nevtralne temperature, pri relativni vlagi 50 % in brez prepiha med 31 °C in 34 °C, za oblečenega in pokritega pa pade na okoli 24 °C.

Če je temperatura okolice pod kritično točko (pod mejo nevtralnosti), mora novorojenček povečati tvorbo toplote, kar skupaj s povečano porabo kisika imenujemo presnovni odgovor na mraz. To se zrcali v drhtenju in v povečani razgradnji rjave maščobe zaradi delovanja kateholaminov. Če je temperatura okolice nad mejo nevtralnosti, mora novorojenček oddajati toploto v okolico z razširitvijo kožnih žil in s povečano nevidno perspiracijo. Novorojenček tvori toploto s presnovo rjavega maščevja, ki se nahaja ob velikih žilah prsne votline, okoli srca, ob ledvicah in nadledvičnih žlezah, v pazdušni jami, na tilniku in med lopaticama.

Nekje po 1. mesecu je otrok zmožen termoregulacije (potenja ali drgetanja in s tem odvajanja odvečne ali ustvarjanja manjkajoče toplote). Najlažje pa nam dojenček sporoči ali mu je vroče ali ga zebe z jokom.

Kako obleči otroka v stanovanju?

V stanovanju se svetuje sobna temperatura nekje od 20 do 22 °C. Ponoči naj bi bila temperatura nekje od 18 do 20 °C.

V jesenskem času je dojenček lahko čez dan v bodiju z dolgimi rokavi in hlačkami na stopalca ali hlačke brez stopalc in nogavice.

Kako pa na sprehodu?

Dojenčka oblečite glede na temperaturo ozračja. Raje malo manj in kakšno odejo več, kot pa da ga že sedaj (v jesenskem času) oblačite v zimske jakne in medvedke. Kadar je dojenčku prevroče, to pokaže z drugačnim obnašanjem ali jokom. Če ga potipate zadaj na vratu, se čuti sled znoja in takrat je znak, da je dojenčku prevroče.

Pozimi je pri dojenčkih priporočljiva kapa (starejši otroci bodo sami znali povedati ali jim je toplo oziroma jih zebe), saj skozi glavo lahko zgubijo do 25 % celotne toplote.

V avtu pa..

dojenčki, ki še ne hodijo, ne potrebujejo čevljčkov, vendar morajo biti nogice pokrite z nogavicami ali žabami (odvisno od zunanje temperature). Tudi v avtu ga raje pokrijte s toplo odejo, kot pa ga oblečete v zimske jakne oziroma daste v zimsko vrečo.

 Predvsem je treba zagotoviti, da je dojenčku udobno in dovolj toplo.

Viri:

Mardešič, 2003, Pedijatrija
Felc, 2011, Osnove pediatrije
Publication Newborn Thermoregulation, 2003
Hočevar, 2013, Ustvarjeni za gibanje
Ritupee, Uravnavanje telesne temperature pri človeku

This entry was posted in Dojenček and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.