Programi

Vadba za dojenčke

OD 0 DO 3. MESECEV (Gibanje 1)

Gibalni razvoj dojenčka začnemo spodbujati takoj po rojstvu, saj je v prvih mesecih rokovanje z dojenčkom zelo pomembno. Prvi dotik, prvi obrat, previjanje in dviganje je sporočilo dojenčku, kje v prostoru je in kdo je.

V tem času se razvoj odvija najhitreje in zato je priporočljivo začeti takoj po rojstvu oziroma takrat, ko se mami počuti dovolj dobro, da gre lahko od doma.

V programu vas naučimo osnov rokovanja z dojenčkom –  nošenja, dvigovanja, odlaganja, previjanja, odlaganja na trebušček.

Ker se v tem obdobju poraja največ vprašanj o sami negi dojenčkov, čas posvetimo tudi tem vprašanjem.

OD 3. MESECEV DO BOČNEGA SEDA (Gibanje 2)

Okoli 3. meseca dojenček kaže kontrolirane gibe in tudi kontrola glave je že dobra. V tem programu so dojenčki večino časa v trebušnem položaju, da razvijajo oporo na roke in ustrezno obvladovanje telesa v trebušni legi. Posvečamo se vajam za obračanje preko boka (obrat iz hrbta na trebuh in nazaj) in kotaljenja. Prav tako se posvečamo vajam za razvoj bočnega seda in stabilizacijo trupa.

OD BOČNEGA SEDA DO KOBACANJA (Gibanje 3)

V program sodijo dojenčki, ki uspejo zadržati bočni sed. Dojenčka opazujemo in sledimo njegovemu razvoju. Predvsem ga ne posedamo na sredino, saj je dojenček to sposoben narediti sam, ko je njegov čas za to.

Daje se poudarek na vaje za krepitev stabilizatorjev trupa. Iz osnovnega rokovanja novorojenčka nekatere prijeme popeljemo na naslednjo stopnjo in sposobnost dojenčka. Naučimo vas odlaganja in dvigovanja preko bočnega seda.

Še vedno krepimo oporo rok, ki je nujen predpogoj za kobacanje po štirih, ki je fiziološki način učenja
hoje.

Vse vaje delamo preko svojega gibanja in z raznimi pripomočki (valji, žoge, blazine ipd.).

OD KOBACANJA DO HOJE (Gibanje 4)

Najbolj učinkovit način učenja hoje je kobacanje. To je hoja po štirih in je za človeka značilen gibalni vzorec. Gibanje rok oziroma nog je izmenično, kar se kaže kasneje pri hoji, ko se izmenično gibanje rok oziroma nog ohrani.

V programu vas naučimo vaj za optimalno vstajanje in usedanje ob opori, kako jih spodbujati, da gredo z višine z nogami nazaj in ne z glavo naprej. Še naprej spodbujamo različne menjave položajev preko boka in sredine. Dojenčkom oziroma otročkom pripravimo poligon, kjer lahko razvijajo svoje ravnotežje, koordinacijo, raziskujejo in se učijo obvladovanja prostora.

Vadba za dojenčke