Sedenje v W položaju (ali žabje sedenje) je nepravilno usedanje.

Takšno sedenje prepoznamo tako, da se otrok usede z medenico na tla, na sredino med obema nogama. Noge so pokrčene v kolenih, hrbet je malo zaobljen, rotacije v trupu pa omejene. Pri takšnem sedenju pride do notranje rotacije kolka in povečanega natega kolenskih vezi na notranjem delu. S tem je koleno bolj nestabilno, stopalne vezi se raztegnejo in posledično se lahko stopalo zvrača na noter .

Prav tako se stopalni lok ne razvije dobro, kar vpliva na celotno držo in razvoj mišic.

Vzrok takšnega sedenja je največkrat v slabi trebušni muskulaturi, zlasti spodnjega dela. Največkrat se pojavlja pri otrocih, ki so se usedli iz položaja na vseh štirih, namesto iz bočnega položaja.

S tem ko se dojenček usede na sredino med noge, je gibanje medenice preprečeno, s težo je ves čas na sredini, rotacij med medenico in ramenskim obročem ne aktivira. Vzdolžne mišice trupa so manj aktivne in oslabijo, rotatorji trupa sploh niso aktivni. Skrajšajo se mišice v predelu križa, rotatorne mišice trupa in upogibalke kolena. Ti otroci težko zgradijo normalno in zadostno dinamično stabilnost medenice. Pogosto spuščajo zgornji rob medenice naprej, trebušček ostane pri tem izbočen in poveča se obremenitev v križnem predelu. Pozneje v življenju so mnogo bolj ogroženi za razvoj bolečin v križu (Darja Nagode).

W sedenje lahko vodi v številne težave v kasnejšem obdobju, od motorične nespretnosti, do skrajšav mišic, nepravilnega razvoja kolkov, težave pri koordinaciji okončin. Zaradi takšnega sedenja, se hrbtenica ne postavlja v optimalen položaj in se lahko pojavijo bolečine v medenici in križu.

W sedenje ne aktivira zasukov v zgornjem delu trupa. Posledično predmete, ki so na desni strani telesa, pobira z desno roko in tiste, ki so  na levi z levo roko; tako ne prehaja z roko preko sredine.

Sedenje v W položaju je potrebno popravljati, najprej fizično (kot dojenčka), kasneje, ko otrok že razume, verbalno. Poleg popravljanja, bi bilo potrebno delati na celotnem tonusu trebušnih mišic. Boljši kot je mišični tonus, manjšo ima otrok potrebo po takšnem kompenziranem sedenju. W sedenje ne omogoča otroku, da razvije močne trebušne mišice, saj mišicam v tem položaju ni treba pretirano delati.

W sedenje je potrebno popravljati, s tem, da otroke učimo usedanja preko bočnega seda. Potrebno je dovoliti rotacije v trupu in lovljenje na roke na stran (leva roka na desno stran in obratno). S tem ko se dojenček usede preko boka, krepi globoko trebušno mišico.

Tudi samo sedenje ne sme biti statično in trdo, ampak mora biti dojenček aktiven z ravno hrbtenico. Čim se začne otrok sesedati in se na hrbtu pojavi grba je potrebno položaj spremeniti (otroka ne zalagamo z blazinami pri sedenju !!).

Prej kot sedenje, je pomembno, da zna otrok prehajati med posameznimi položaji in rotirati v trupu, medenici ipd.

Večino otrok sedenje ne zanima, saj je preveč statično, otrok je narejen za gibanje. Načeloma prej skobacajo kot se usedejo na sredino. Kobacanje je pomembna razvojna faza, saj deluje celotno telo, od krepitve mišic, koordinacije, razvoja motoričnih sposobnosti, oblikovanja krivine hrbtenice, pravilnega položaja stopal, obvladovanje prostora ipd.

Kako lahko popravljamo W sedenje:

~ igranje iz štirinožnega položaja preko boka v sedenje in iz sedenja preko boka na štirinožni položaj

~ krepite stabilizatorje trupa

~ pomembno je, da se vzorci sedenja spreminjajo, nobeden od njih ne sme trajati dolgo

~ ena od možnih oblik sedenja je sedenje na petah (ta daje otroku možnost, da se otrok odrine od medenice)

~ druga možnost sedenja je z nogami naprej

~ otroku damo lahko pod ritko pručko ali blazino, da gredo noge naprej

~ sedenje za mizo (pomembno zato, ker ima možnost lepše stabilnosti telesa, ki je osnova za motoriko rok, kontrolo medenice, trupa, ramenskega obroča)

~ pri kobacanju pazite na položaj kolen; če so kolena pogosto v širokem položaju pri kobacanju, mu jih popravljajte skupaj

 

Otroku ne prepovedujte žabjega sedenja, ampak se osredotočite na iskanje položaja, ki je otroku najudobnejši.

Viri:

bibaleze.si
Batič, 2011 v Žgur, 2011
www.pediatricservices.com/parents/pc-22.htm
Adventures-in-w-sitting; Physical therapy
www.nutritiousmovement.com/w-sitting/

 

 

This entry was posted in Dojenček, razvoj and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.